راهنمای خرید خرما مهم ترین نکات خرید و نگهداری خرما

در بین میوه‌های گرمسیری، خرما به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین میوه‌ها شناخته می‌شود. این میوه نه تنها طعمی شیرین و خوشمزه دارد بلکه از نظر تغذیه‌ای هم بسیار ارزشمند است؛ اما با گسترش بازار و تنوع بسیار زیاد خرما‌ها، انتخاب بهترین و مناسب‌ترین خرما برای خریداران به یک چالش تبدیل شده است. این مقاله با هدف راهنمای خرید خرما تهیه شده و قرار است به شما کمک کند تا هر آنچه در فرایند خرید خرما باید بدانید را یاد بگیرید و خرمایی با کیفیت و مطابق با سلیقه و نیازتان را تهیه کنید. ما انواع مختلف خرما‌ها از لحاظ رنگ، طعم و ویژگی‌های ظاهری گرفته تا روش‌های تشخیص خرمای تازه و با کیفیت را به شما می‌گوییم. اگر به‌دنبال یک راهنمای خرید خرمای جامع و کامل هستید، با ما همراه باشید.

راهنمای خرید خرما

خرما را برای چه استفاده‌ای می‌خواهید؟

اولین موضوعی که در راهنمای خرید خرما باید در نظر داشته باشید این است که چرا خرما می‌خواهید. خرما از جمله میوه‌هایی است که می‌تواند در مصارف گوناگون مورد استفاده قرار بگیرد؛ به‌عنوان‌مثال می‌توانید خرما را به جای قند هنگام نوشیدن چای بخورید، به‌عنوان پذیرایی روی میز قرار دهید، آن را با ارده، گردو و محصولات لبنی ترکیب کنید یا از آن به‌عنوان شیرینی‌کننده در غذا‌های خود استفاده نمایید. مصارف خرما بسیار گسترده است و قبل از خرید آن باید به‌دقت بررسی کنید که برای چه هدفی می‌خواهید از آن استفاده کنید.

چگونه خرما با کیفیت را انتخاب کنیم؟

با توجه به دنیای متنوع خرما‌ها، انتخاب بهترین و خوشمزه‌ترین خرما یک چالش مهم است. بدون شک با خرید خرما با کیفیت، لذت یک تجربه عجیب را به خانه‌تان می‌آورید. طبق راهنمای خرید خرما برای اطمینان از کیفیت بالای خرما‌ها باید موارد زیر را حتماً مد نظر قرار دهید.

  1.  تازگی خرما: خرماهای‌تر، طعم و خواص بهتری دارند؛ بنابراین بهترین زمان برای خرید خرما «فصل خودش» است. خرمای انتخابی شما باید تازه‌ترین حالت را داشته باشد.
  2.  تشخیص انواع خرما‌ها:خرما‌های مختلفی مانند کبکاب، ربی، پیارم، مضافتی، زاهدی و… ویژگی‌های متفاوتی دارند که باید قبل از خرید با آن‌ها آشنا شوید.
  3.  رنگ و ظاهر: رنگ و ظاهر خرما نز نشان‌دهنده کیفیت آن است. پوست صاف و بدون آسیب و رنگ طبیعی نشانگر کیفیت بالای خرما است.
  4. نرمی خرما : نرمی و انعطاف‌پذیری خرما نشان‌دهنده خواص آن است؛ بنابراین اگر خرما نرم و لطیف باشد، احتمالاً خوشمزه است و طراوت خوبی دارد.
  5. مشخصات کیفیتی: مشخصات کیفیتی خرما از جمله اندازه، وزن و شیرینی آن هم باید به‌دقت ارزیابی شوند. انتخاب خرما‌هایی با ویژگی‌های یکنواخت، وزن مناسب و شیرینی متعادل نشانه کیفیت و تازگی محصول است.
  6. بسته‌بندی خرما:بسته‌بندی و اطلاعات تولید خرما دو مؤلفه اساسی برای تضمین کیفیت آن محسوب می‌شوند. اگر بسته‌بندی با دقت و استاندارد‌های لازم انجام شود و اطلاعاتی مانند مبدأ و تاریخ برداشت به وضوح روی آن ذکر شود، کیفیت خرما تضمین شده خواهد بود.
  7. بررسی اطلاعات مبدأ: اساساً خرمایی که از نخلستان‌های با شرایط جوی مناسب برداشت می‌شوند، کیفیت بهتری دارند
  8. خواندن تجربه مشتریان: تجربه مشتریان می‌تواند راهنمای مفیدی برای خرید خرما باشد. اطلاعات به‌دست آمده از تجربیات قبلی مشتریان شما را در انتخاب بهترین خرما کمک می‌کند.
  9. کسب اطلاعات کافی درباره مدل‌های مختلف: تنوع محصولات نیز امکان انتخاب بین محصولات مختلف و برند‌های متنوع را فراهم می‌کند. اگر به‌دنبال تنوع در تجربه خود هستید، می‌توانید انواع مختلفی از خرما‌ها را آزمایش کنید.

نکات ذکر شده در بالا به شما کمک می‌کنند تا با دقت و شناخت کافی، بهترین خرما‌ها را انتخاب کنید. به منظور آشنایی بیشتر بامهم ترین  خواص خرما کلیک کنید.

چه نوع خرمایی می‌خواهید؟

اجازه دهید برای پاسخ به این سؤال در این راهنمای خرید خرما ابتدا خرما‌های مختلف را از لحاظ ظاهر با هم مقایسه کنیم:

نوع خرما رنگ اندازه(حداقل) اندازه(حداکثر) وزن(حداقل) وزن(حداکثر) نسبت گوشت به هسته
کلوته قهوه‌ای مایل به مشکی 4cm 5cm 9gr 11gr 90%
مضافتی مشکی 3cm 4.5cm 12gr 22gr 95%
زاهدی قهوه‌ای روشن 3cm 4cm 7gr 10gr 83%
پیارم قهوه‌ای تیره 4cm 5cm 10gr 13gr 89%
خاصویی قهوه‌ای روشن 1.5cm 2cm 6gr 7gr 88%
رَبی قهوه‌ای تیره 4cm 5cm 9gr 12gr 94%
مِجول قهوه‌ای مایل به قرمز 5cm 7cm 20gr 24gr 93%
کَبکاب قهوه‌ای نسبتا تیره 3.5cm 4cm 10gr 18gr 95%
مرداسنگ قهوه‌ای 2.5cm 3cm 8gr 9gr 93%
پنجه‌ عروس قهوه‌ای روشن 3cm 4cm 5gr 7gr 85%

حالا بگویید خرمای خشک دوست دارید یا خرمای شیره‌دار و مدل ریز را ترجیح می دهید یا درشت تا به شما بگوییم کدام نوع خرما را انتخاب کنید.

خرما خشک یا شیره‌دار

بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند خرمای خشک را به جای خرمای شیره‌دار مصرف کنند؛ اما برای بسیاری از کارهای خانگی، خرمای شیره‌دار مناسب‌تر است. این خرما به‌دلیل قیمت مناسب‌تر برای مصرف روزانه در منزل پیشنهاد می‌شود.

از آنجا که برخی فکر می‌کنند شیره خرما تنها در صنایع غذایی استفاده می‌شود، باید توجه داشت که خرما با نگه‌داری در شرایط مناسب و بسته‌بندی مناسب به‌صورت طبیعی شیره می‌دهد. این شیره نه تنها کاملاً سالم است بلکه بسیار خوشمزه و ارزشمند است و خرمای شما را خوش‌طعم‌تر و لذت‌بخش‌تر می‌کند. تنها نقطه ضعف این خرما، وجود چسبناکی در آن است که استفاده از آن را گاهی اوقات سخت‌ می‌کند. برای اطلاعات بیشتری نگاهی به جدول زیر بیندازید.

رطوبت خرما نام خرما
کاملا خشک خرمای زاهدی خرمای قصب
نیمه خشک خرمای خاصویی (ریزه) خرمای شاهانی خرمای پیارم خرمای مجول
شیره‌دار خرمای خاصویی خرمای کبکاب (لازم به ذکر است که اکثر خرماها در این دسته قرار می‌گیرند.)

خرمای ریز یا درشت

همانطور که اشاره شد، خرما دارای انواع گوناگونی است. هر خرمایی، اندازه‌ خاصی دارد؛ بعضی از آن‌ها بسیار بزرگ هستند در حالی که برخی دیگر بسیار کوچک‌اند. بزرگ‌ترین خرماهایی که در بازار ایران موجودند ممکن است به‌عنوان «خرمای مجول» و ریزترین آن‌ها به نام «خرمای خاصویی» شناخته شوند.

اندازه خرما نقش مهمی در قیمت آن دارد و یکی از نکات حیاتی که باید در هنگام خرید به آن توجه داشته باشید این است که خرماهای بزرگ‌تر معمولاً گران‌تر هستند. بنابراین اگر اندازه برای شما اهمیتی ندارد، می‌توانید خرماهای کوچک و با کیفیت بالا را بخرید.

اندازه خرما نام خرما
درشت خرمای مجول خرمای پیارم خرمای کبکاب خرمای مضافتی
متوسط خرمای شاهانی خرمای زاهدی
ریز خرمای خاصویی

نحوه تشخیص خرما خوش مزه و شیرین

برای اینکه بتوانید خرما‌های خوش مزه و شیرین را تشخیص دهید و مطابق با سلیقه و میلتان یک خرمای خوب را انتخاب کنید باید با انواع مختلف خرما‌ها آشنا شوید. طبق راهنمای خرید خرما به دست آمده انواع خرما‌ها عبارت‌اند از:

    • خرمای ربی: خرمای ربی یک خرمای نیمه خشک است و ماندگاری مطلوبی دارد. این خرما در نواحی گسترده‌ای از سیستان و بلوچستان پرورش داده می‌شود. خرمای ربی دارای ظاهری چروکیده و با قدی کشیده است
    • خرمای برهی: خرمای برهی اصالتاً از عراق است و در ایران نیز رشد می‌کند. این خرما دیررس است و مقاومتی در برابر رطوبت ندارد. رنگ خاص آن از کهربایی تا قهوه‌ای متمایل به قرمز است و چسبندگی کلاهک به میوه کم است.
    • خرمای آل: خرمای آل از انواع زودرس خرما است که ارزش اقتصادی بالایی دارد و میوه بومی استان هرمزگان است. رنگ این خرما زرد و ظاهر آن کشیده هست.
    • خرمای گنطار: خرمای گنطار به‌عنوان یکی از بهترین خرما‌های صادراتی استان خوزستان شناخته می‌شود و به بیشتر بازار‌ها صادر می‌شود.
    • خرمای خضراوی: خرمای خضراوی با سطح زیر کشت بالا در خوزستان رشد می‌کند و از خرما‌های زودرس و نرم به شمار می‌رود.
    • خرمای پیارم: خرمای پیارم یکی از خرما‌های نیمه خشک محبوب در جنوب ایران است. این خرما با پوست نازک، رنگ قهوه‌ای تیره و ظاهر شکلاتی در بازار یافت می‌شود و به‌دلیل خشک بودن و ماندگاری طولانی، در بازار‌های محلی و بین‌المللی مورد استقبال قرار می‌گیرد. حاجی آباد به دلیل شرایط آب و هوایی خاصش، به‌عنوان مرکز کشت این نوع خرما در ایران شناخته می‌شود
    • خرمای خاصویی: خرمای خاصویی یکی از ارقام کشاورزی بهبهان است که ارزش بالایی دارد. اندازه این خرما کوچک و ظاهر آن شبیه بامیه است.
    • خرمای شکر: خرمای شکر نسبت به دیگر انواع خرما قند بیشتری دارد و معمولاً خشک است. رنگ این خرما در مراحل مختلف رسیدن از سبز تا قهوه‌ای متغیر است.

برای آشنایی بیشتر با انواع خرما ها رو این لینک کلیک کنید.

میزان مصرف شما چقدر است؟

طبق راهنمای خرید خرما میزان مصرف خرما در واقع یکی از عوامل مهمی است که در انتخاب مدل خرما تأثیرگذار است. این میزان مصرف به سلیقه شما، نیاز‌های تغذیه‌ای و تعداد افرادی که قصد مصرف خرما را دارند بستگی دارد.

اگر مصرف خرما برای تفریح و به‌صورت مقطعی است پس می‌توانید بهترین مدل خرما را با توجه به ویژگی‌های ظاهری و طعم مد نظرتان انتخاب کنید. اگر قصد مصرف خرما به‌عنوان یک بخش از رژیم غذایی روزانه یا به منظور تأمین انرژی برای فعالیت‌های روزمره دارید، ممکن است بخواهید خرما‌هایی با ترکیبات تغذیه‌ای متفاوت را انتخاب کنید؛ به‌عنوان‌مثال خرما‌هایی که غنی از فیبر، پتاسیم، و ویتأمین‌های مختلف هستند برای مصرف روزانه و سلامتی بدن مناسب‌تراند.

هنگام خرید خرما آیا قیمت خرما برای شما اهمیت دارد؟

قیمت خرما یکی از فاکتور‌های مهم در فرایند خرید است اما باید توجه داشت که قیمت تنها یکی از عواملی است که باید در نظر گرفته شود و نباید به تنهایی در نظر گرفته شود. گاهی اوقات قیمت بالای خرما به‌دلیل کیفیت و ویژگی‌های خاص آن از جمله طعم، زمینه‌های کشت بهینه و فرآوری متمایز آن است که ارزش افزوده بیشتری به خرما اضافه می‌کند. در حین خرید خرما بهتر است قیمت را با سایر فاکتور‌هایی مانند کیفیت، طعم و ارزش غذایی آن مقایسه کنید تا بهترین تصمیم را بگیرید.به طور کلی خرمای مجول (Medjool Dates) گران‌ترین نوع خرما در ایران و جهان است. این خرما با اندازه بزرگ، گوشت بیشتر و ظاهر درشت همراه با مزه خاص و شکل زیبا توجهات زیادی را به سمت خود جلب کرده است. اولین تولید‌کننده این خرما عربستان بود اما امروزه کشور‌هایی همچون اردن، مراکش، فلسطین، ایالات متحده آمریکا و حتی ایران نیز در این عرصه فعالیت می‌کنند. این خرما به‌عنوان یکی از محصولات لوکس و با ارزش در بازار خرما شناخته می‌شود. علاوه بر خرمای مجول، خرما‌های عجوه، مبرم، پیارم و نگلت نور نیز از جمله خرما‌های گران و با کیفیتی هستند که در بازار عرضه می‌شوند.

هنگام خرید خرما آیا قیمت خرما برای شما اهمیت دارد؟اهمیت بسته‌بندی خرما هنگام خرید خرما

بسته‌بندی خرما‌ها متنوع است و شما از حلب‌های ۱۵ کیلویی گرفته تا بسته‌بندی‌های تک نفره با حجم ۵۰ گرمی را در بازار پیدا می‌کنید. عموماً بسته‌بندی‌های بزرگ‌تر اقتصادی‌تر هستند؛ لذا اگر خرما به مقدار زیادی مصرف می‌کنید، بهتر است بسته‌بندی‌های بزرگ‌تر را انتخاب کنید تا در هزینه‌ها صرفه‌جویی شود و بتوانید خرمای بیشتری را با همان هزینه تهیه کنید.

نکات مهم هنگام خرید خرما

    1. اولین توصیه ما در راهنمای خرید خرما برای کسانی که تازه واردند این است که اگر به‌دنبال خرید خرما هستند، بهتر است از خرما‌های بازار محلی پرهیز کنند، مگر اینکه کامل از کیفیت و معتبر بودن فروشنده آن مطمئن باشند؛ چرا که ممکن است خرما‌ها در شرایط نامناسبی کشت و حمل شده باشند. بنابراین انتخاب خرما‌های بسته‌بندی شده از منابع قابل اعتماد بهتر است.

    1. هنگام خرید خرما بسته‌بندی شده، باید توجه داشته باشید که خرما‌ها پرس نشده و به یکدیگر نچسبیده باشند.

    1. یکی از نشانه‌های قدیمی بودن خرما، شکرک آن است. حتماً از وجود شیره درون خرما اطمینان حاصل کنید.

    1. علاوه بر این، باید از وجود‌اشیاء غیرخوراکی مانند گیاهان یا آشغال‌های ریز داخل بسته‌بندی پرهیز کنید. این موضوع در خرما‌هایی که به صورت سنتی بسته‌بندی شدند، بسیار رایج است.

    1. اگر به‌دنبال خرید حرفه‌ای‌تر هستید، حتماً به رنگ خرما توجه کنید. هر خرمایی، ویژگی‌های رنگی خاص خود را دارد؛ بنابراین مهم است که نوع خرما و رنگ آن را بشناسید.

شرایط نگهداری خرما

با نزدیک شدن به فصل تابستان برای جلوگیری از ترش شدن خرما می‌توانید آن را در دمای مناسب نگه‌دارید. اغلب مردم فکر می‌کنند دمای مناسب برای نگهداری خرما «دمای محیط» است؛ اما برای نگه‌داری طولانی مدت، دمای محیط مناسب نیست. با نگهداری خرما در دمای صفر درجه سانتی‌گراد می‌توانید آن را به مدت شش ماه تا یک سال نگه‌دارید. برای نگه‌داری طولانی‌تر می‌توانید آن را فریز کنید.

بهتر است خرما‌های بسته‌بندی شده را در کابینت نگه‌دارید. اگر این کار را انجام می‌دهید، خرما را در ظرف جداگانه قرار داده و با نایلون بپوشانید. در صورت خشک شدن خرما می‌توانید با ریختن کمی آب گرم، شکل آن را بهبود ببخشید. از قرار دادن خرما در محلی که محصولات بودار مثل سیر وجود دارد، اکیدا خودداری کنید؛ زیرا خرما به سرعت بو می‌گیرد.

جمع‌بندی

در این مقاله جامع‌ترین راهنمای خرید خرما را خواندید و با نکاتی از جمله انواع خرما، ویژگی‌های کیفیتی، روش‌های تشخیص خرما با کیفیت، عواملی که باید هنگام خرید در نظر گرفته شود و اهمیت تجربه مشتریان آشنا شدید. این راهنما به شما اطلاعات کاملی را ارائه می‌دهد تا بتوانید خرمایی با کیفیت و مناسب را متناسب با نیاز‌هایتان انتخاب کنید. بر اساس مطالب ارائه شده قادر هستید با شناخت بهتری از انواع خرما‌ها و تفاوت‌های کیفیتی آن‌ها خرید بهتری داشته باشید.

سؤالات متداول

    • ایا خرما نیاز به یخچال دارد؟

بهترین روش برای نگهداری خرمای تازه این است که آن را در یخچال قرار دهید تا از گرما محافظت شود؛ اما برای خرمای خش، می‌توانید آن را در یک ظرف در بسته، خارج از یخچال نگه‌داری کنید.

    • خرما شکرک‌زده بخریم یا نه؟

خرمای شیره‌دار در دمای کم‌تر به شکرک تبدیل می‌شود؛ بنابراین خوردن خرمای شکرک‌زده از نظر سلامتی مشکلی ندارد و مصرف آن امن است. در واقع ارزش خرید خرما بیشتر به کیفیت دانه‌های آن بستگی دارد.

    • خرما‌های درشت بهتر است یا ریز؟

خرما‌های درشت و ریز هرکدام ویژگی‌ها و مزایای خاص خود را دارند. خرما‌های درشت معمولاً دارای گوشت بیشتری هستند و برای مصارف خوراکی یا تهیه دسر مناسب‌تر هستند. از طرفی، خرما‌های ریز ممکن است در ظاهر کوچک‌تر باشند؛ اما اغلب دارای طعم شیرین‌تر و تردتری هستند. خرما‌های ریز برای استفاده در تهیه دسر‌ها، تزئینات غذایی یا افزودن به سالاد‌ها بسیار مناسب‌اند. بنابراین انتخاب بین خرما‌های درشت و ریز بستگی به استفاده و ترجیحات شخصی شما دارد.

    • برای لاغری چه نوع خرمایی بخریم؟

اگر به‌دنبال کاهش وزن هستید بهترین خرما «خرمای تازه» است زیرا مقدار کم‌تری کالری  نسبت به خرمای خشک دارد؛ به‌عنوان‌مثال هر ۱۰۰ گرم خرمای تازه حدود ۱۴۲ واحد کالری دارد در حالی که همین مقدار برای خرمای خشک حدود ۲۸۰ کالری است. در صورتی که قصد افزایش وزن را دارید هم بهتر است خرمای خشک را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید. به منظور آشنایی با مقدار کالری هر خرما پیشنهاد میشود تا بلاگ ” کالری خرما ” را مطالعه فرمایید.

    • آیا رنگ و شکل خرما نشان دهنده کیفیت آن است؟

رنگ و شکل خرما ممکن است نشانگر کیفیت آن باشد؛ اما تنها این دو عامل به تنهایی قابلیت ارزیابی کیفیت خرما را ندارند. عوامل دیگری مانند طعم، میزان رطوبت، ترکیب شیرینی و ترشی یا میزان گوشت خرما نیز نقش مهمی در ارزیابی کیفیت این میوه دارند. اصولاً خرما‌هایی که رنگ آن‌ها براق و یکدست است و هیچگونه آسیب دیدگی ندارند از کیفیت بهتری برخوردارند. شکل خرما نیز نشاندهنده رسیدگی و کیفیت آن است، خرما‌هایی که شکل زیبا و تراکم مناسبی دارند ممکن است کیفیت بهتری داشته باشند. با این حال برای اطمینان از کیفیت خرما بهتر است به عوامل دیگری همچون منشأ، نوع و شرایط نگه‌داری از آن هم توجه کنید.

    • چگونه می‌توانم خرما‌های رسیده را از خرما‌های خام جدا کنم؟

خرما‌های رسیده معمولاً رنگ قهوه‌ای تیره‌تری دارند در حالی که خرما‌های خام رنگشان سبزتر است، خرما‌های رسیده طرفین نرم‌تری دارند و هنگام فشار دادن با انگشت کم‌تر احساس مقاومت می‌کنند اما خرما‌های خام سخت‌تر هستند، خرما‌های رسیده معمولاً بوی شیرین و خاصی دارند در حالی که خرما‌های خام بوی ملایم‌تر و کم‌تری دارند و در آخر خرما‌های رسیده ممکن است پوست‌شان چین‌های کم‌تر داشته باشند در حالی که پوست خرما‌های خام دارای چین‌های بیشتر و ترک‌های ریزتر است؛ این روش‌ها به شما کمک می‌کنند تا خرما‌های رسیده را از خرما‌های خام جدا کنید.

    • آیا باید برای خرید خرما‌ها به فصل خاصی از سال توجه کنم؟

بله، فصل خرما‌ها برای خرید بسیار مهم است. خرما‌ها به‌طور عمومی در فصل تابستان و پاییز بهترین کیفیت را دارند. در این فصول، خرما‌ها به‌طور طبیعی رسیده و شیرین می‌شوند و از نظر تازگی و مزه بهترین حالت را دارند؛ البته در برخی نقاط جغرافیایی ممکن است فصل خرما‌ها متفاوت باشد.

    • آیا تفاوتی بین خرما‌های تازه و خرما‌های خشک وجود دارد؟

تفاوت‌های مهمی بین خرما‌های تازه و خرما‌های خشک وجود دارد؛ برای مثال خرما‌های تازه دارای مقدار زیادی رطوبت هستند در حالی که خرما‌های خشک رطوبت خود را از دست دادند و بافت سفت و خشکی دارند/ خرما‌های تازه عموماً مزه‌ای شیرین دارند در حالی که خرما‌های خشک به‌دلیل از دست دادن رطوبتشان طعم متعادل‌تری دارند و در نهایت ارزش غذایی خرما‌های تازه و خشک ممکن است متفاوت باشد در واقع خرما‌های خشک به‌دلیل از دست دادن برخی از ویتأمین‌ها و مواد مغذی ممکن است ارزش غذایی کم‌تری داشته باشند.

    • چه روش‌هایی برای نگه‌داری و ذخیره‌سازی خرما‌ها پیشنهاد می‌شود؟

برای نگهداری و ذخیره‌سازی خرما‌ها می‌توانید از روش خشک کردن، نگه‌داری در یخچال، نگهداری در محیط خنک و خشک یا نگه‌داری در ظروفی که هوا به داخل آن‌ها نفوذ نمی‌کند استفاده کنید.