20 تا از خواص باورنکردنی خرما برای سلامتی بدن و درمان انواع بیماری ها رایج

مسلما خرما از مواد غذایی بسیار مقوی است که علاوه بر ویژگی های غذایی که دارد از دیرباز جایگاهی پررنگ در درمان بیماری ها نیز داشته است،‌ خاصیت ها و فواید خرما به قدری است که میتوان گفت بعد از مطالعه این مقاله شما را ترغیب به مصرف بیش از پیش این میوه خواهد داد.مسلما خرما از مواد غذایی بسیار مقوی است که علاوه بر ویژگی های غذایی که دارد از دیرباز جایگاهی پررنگ در درمان بیماری ها نیز داشته است،‌ خاصیت ها و فواید خرما به قدری است که میتوان گفت بعد از مطالعه این مقاله شما را ترغیب به مصرف بیش از پیش این میوه خواهد داد،‌ توصیه می‌کنیم این مقاله را با دقت مطالعه کرده و نکات مهم در این زمینه را به خوبی به خاطر بسپارید و آن را با دیگران به اشتراک بگذارید.

خواص خرما

نکته مهم : طبیعی است که جدول زیر کاملا تقریبی است و میانگینی از انواع خرما هاست و این اعداد در انواع خرماها و حتی در یک مدل خرما در مراحل مختلف رسیدن متفاوت است پس میزان اهمیت خرما و خواصش مهم است نه مقدار دقیق خواص خرما . لطفا اگر هر خاصیت یا ارزش غذایی براتون اهمیت دارد حتما به قسمت خرماها مراجعه کنید و ارزش غذایی هر خرما را دقیق تر عنوان شده است ملاحظه کنید.

ارزش غذایی خرما (‌به ازای ۱ عدد)

ویتامین مقدار ویژگی
ویتامین A 10 میکروگرم سلامت چشم ها و بینایی
ویتامین B1 (تیامین) 0.03 میلی گرم متابولیسم کربوهیدرات ها و تولید انرژی
ویتامین B2 (ریبوفلاوین) 0.05 میلی گرم متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها
ویتامین B3 (نیاسین) 0.2 میلی گرم متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها
ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید) 0.3 میلی گرم متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها
ویتامین B6 (پیریدوکسین) 0.1 میلی گرم متابولیسم پروتئین ها و عملکرد سیستم عصبی
ویتامین B9 (فولات) 10 میکروگرم رشد و تکامل سلول ها
ویتامین C 0.1 میلی گرم تقویت سیستم ایمنی و تولید کلاژن
کلسیم 20 میلی گرم سلامت استخوان ها و دندان ها
آهن 0.4 میلی گرم تولید گلبول های قرمز و انتقال اکسیژن
منیزیم 10 میلی گرم عملکرد سیستم عصبی و عضلات
فسفر 20 میلی گرم سلامت استخوان ها و دندان ها
پتاسیم 600 میلی گرم تنظیم فشار خون
روی 0.2 میلی گرم رشد و تکامل سلولی

نقش خرما در کنترل کلسترول خون

بالا بودن فیبر در خرما، منجر به کنترل سطح کلسترول خون میشود. فیبرهای نامحلول موجود در خرما، می توانند با جذب کلسترول موجود در روده ها، از جذب آن به جریان خون جلوگیری کرده و همچنین، فیبرهای محلول موجود در خرما، می توانند با کاهش تولید کلسترول بد (LDL) در کبد، به کنترل سطح کلسترول خون کمک کنند. علاوه بر این، خرما منبع خوبی از پتاسیم است. پتاسیم می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. فشار خون بالا یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی است که می تواند منجر به افزایش سطح کلسترول بد (LDL) شود.

نکته : میزان خواص خرماها و ارزش غذایی خرماها با هم متفاوت است، حتی ممکن است یک خرما یک یا چند تا از این خواص را دارا نباشد و برعکس در یک خرما دیگر زیادتر باشد.لطفا اگر هر خاصیت یا ارزش غذایی براتون اهمیت دارد حتما به قسمت خرماها مراجعه کنید و ارزش غذایی هر خرما را دقیق تر عنوان شده است ملاحظه کنید.

خرما و اثر آن بر سلامتی استخوان

مقادیری فسفر، پتاسیم و کلسیم که در خرما یافت می‌شود آن را به یک معجون فوق العاده  برای تقویت و رشد استخوان‌ها و مقابله با بیماری‌های دردناک و ناتوان‌کننده‌ای مثل پوکی استخوان، آرتروز و روماتیسم تبدیل کرده است، علاوه بر آن خرما حاوی سلنیوم، مس، منگنز و منیزیم است که آنها هم برای رشد و تقویت استخوان‌ها کاربردی و ضروری است مخصوصا برای افرادی که بیش از دیگران به سلامت استخوانی نیازمندند مانند ،‌نوجوانان، کهنسالان،‌ زنان یائسه و … ، بنابراین، مصرف خرما به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، می تواند به سلامت استخوان ها کمک کند.

خرما برای بهبود و سلامت مغز

خرما به داشتن مواد مغذی زیر می تواند به بهبود و سلامتی مغز کمک کند:

  • منیزیم: منیزیم یک ماده معدنی ضروری برای عملکرد مغز میباشد. خرما منبع خوبی از منیزیم است و می تواند به بهبود حافظه، تمرکز و یادگیری کمک کند.
  • فسفر: فسفر ماده معدنی ضروری دیگر برای عملکرد مغز میباشد. خرما منبع خوبی از فسفر بوده و می‌تواند به تقویت عملکرد مغز ، افزایش یادگیری و تیزهوشی کمک کند.
  • روی: روی یک ماده معدنی ضروری است که برای رشد و تکامل سلول های مغز مورد نیاز است. خرما منبع خوبی از روی است و می تواند به محافظت از مغز در برابر آسیب کمک کند.
  • آنتی اکسیدان ها: خرما حاوی آنتی اکسیدان هایی است که می توانند به محافظت از سلول های مغز در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک کنند.

علاوه بر همه این موارد، خرما حاوی ترکیباتی است که می توانند به افزایش تولید نورون ها و بهبود ارتباطات بین نورون ها کمک کنند.

خرما برای بهبود و سلامت مغز

خرما و جلوگیری از التهاب

آنتی اکسیدان های موجود در خرما می توانند به کاهش التهاب در فرد منجر شود. التهاب یک پاسخ طبیعی بدن به آسیب‌ها یا عفونت‌ها است. با این حال، التهاب مزمن می تواند به مشکلات سلامتی مانند بیماری های قلبی، سرطان و دیابت منجر شود. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به محافظت از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد پرداخته و مانع از آسیب آن ها به بافت ها و سلول های داخلی میشوند. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که می توانند به سلول ها آسیب برسانند و منجر به التهاب شوند. خرما منبع خوبی از آنتی اکسیدان هایی مانند فلاونوئیدها، اسیدهای فنولیک و کاروتنوئیدها است. این آنتی اکسیدان ها می توانند به کاهش التهاب کمک کنند.

خرما برای زنان باردار مفید می باشد

چرا که خرما مقادیر مناسب و متنوعی از مواد غذایی ضروری زنان باردار را تامین میکند به عنوان مثال:‌

  • کالری خرما : خرما یک منبع عالی از کالری است که می تواند به زنان باردار در تامین انرژی مورد نیازشان کمک کند.
  • قند: منبع تامین قند طبیعی است که برای زنان باردار در تامین انرژی مورد نیازشان مفید فایده باشد.
  • فیبر: فیبر بالایی دارد که می تواند به بهبود هضم و کاهش خطر ابتلا به یبوست کمک کند.
  • آهن: خرما منبع خوبی از آهن است که برای تولید گلبول های قرمز سالم خون سازی درست امری ضروری است.
  • پتاسیم: منبع خوبی از پتاسیم است که برای تنظیم فشار خون بدن از آن بهره میبرد.
  • منگنز: خرما منبعی سرشار از منگنز میباشد که برای رشد و تکامل جنین در دستور غذایی زنان باردار قرار میگیرد.

چگونه خرما برای برای درمان یبوست موثر است

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم خرما به دلیل داشتن فیبر بالا، می تواند به درمان یبوست کمک کرده و به نرم شدن مدفوع و افزایش حجم آن کمک می کند، که در نتیجه آن عبور مدفوع را از روده ها آسان تر کرده و دفع را حالتی زجرآور خارج میکند. خرما حاوی حدود 2 گرم فیبر در هر 100 گرم میباشد که این مقدار فیبر تقریباً 10 درصد از مقدار توصیه شده روزانه فیبر برای بزرگسالان است. مطالعات نشان داده است که مصرف روزانه 100 گرم خرما به مدت 12 روز، باعث بهبود عملکرد روده ها و کاهش خطر ابتلا به یبوست در افراد مبتلا به یبوست مزمن می شود. علاوه بر این مطالب، خرما حاوی ترکیباتی است که می توانند به تحریک حرکت روده ها کمک کنند. این ترکیبات شامل تری ترپنوئیدها و پلی فنول ها هستند.

 نکته خیلی مهم: تمام ارزش غذایی های ذکر شده برای خرما (کلسیم ، ویتامین ها ، فسفر، سدیم ، فیبر، آهن و ….) برای انواع خرماها متفاوت است ممکن است خرمایی یک یا چند تا از این خواص را نداشته باشد و در خرمای دیگر خواص دیگری باشد، اما در خرماهایی که در دنیا موجود است و ازمایش هایی که شده این خواص دیده شده است فقط میزان آنها فرق داردلطفا اگر هر خاصیت یا ارزش غذایی براتون اهمیت دارد حتما به قسمت خرماها مراجعه کنید و ارزش غذایی هر خرما را دقیق تر عنوان شده است ملاحظه کنید.

Benefits of dates

 چگونه خرما باعث شادابی و سلامتی پوست می شود

خرما به دلیل داشتن مواد مغذی زیر می تواند به شادابی و سلامتی پوست کمک کند:

  • آنتی اکسیدان ها: منابعی سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند فلاونوئیدها، اسیدهای فنولیک و کاروتنوئیدها در خرما یافت میشود. این آنتی اکسیدان ها می توانند به محافظت از سلول های پوستی در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد کمک کنند. رادیکال های آزاد می توانند به سلول های پوست آسیب رسانده و باعث پیری زودرس و چین و چروک هی پوستی شوند.
  • ویتامین ها: ویتامین های  A، C و E در خرما یافت میشود که باعث شادابی و تامین سلامت پوستی میشوند.
  • مواد معدنی: خرما منبع خوبی از مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و روی است. این مواد معدنی نیز برای سلامت پوست ضروری هستند.

چگونه خرما باعث افزایش وزن به صورت اصولی می شود

هر عدد خرما حاوی حدود 20 کالری است. بنابراین، مصرف چند عدد خرما در روز به عنوان میان وعده یا در وعده های اصلی مانند صبحانه، می تواند به افزایش کالری دریافتی و در نتیجه افزایش وزن کمک کند. علاوه بر این، خرما حاوی مواد مغذی دیگری نیز است که می توانند به افزایش وزن کمک کنند فیبر، پروتئین، چربی های سالم و ….

توصیه پزشکان و متخصصین تغذیه در قرار دادن خرما در رژیم غذایی افرادی که خواهان افزایش وزنی اصولی هستند به اهمیت این موضوع بیشتر اضافه میکند.

چگونه خرما باعث تنظیم فشارخون می شود خرما سرشار از پتاسیم است و پتاسیم یک ماده معدنی است که برای تنظیم فشار خون ضروری است. پتاسیم می تواند به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمک کند.

مطالعات و تحقیقات دانشگاهی نشان داده است که مصرف روزانه 100 گرم خرما به مدت 8 هفته، باعث کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در افراد مبتلا به فشار خون بالا می شود. البته برای تنظیم فشار خون به صورت موثر، باید علاوه بر مصرف خرما، سایر عوامل موثر بر فشار خون مانند وزن، رژیم غذایی، ورزش و مصرف دخانیات را نیز کنترل کنید.

چگونه خرما باعث سلامتی قلب میشود

خرما اثرات فوق العاده ای برای کنترل بیماری های قلبی و حفظ سلامتی مشکلات قلبی عروقی دارد. پتاسیم باعث کاهش فشار خون شده که از اصلی ترین دلایل بیماری های قلبی است . فیبر با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) در این امر کمک کننده است و آنتی اکسیدان ها می توانند به محافظت از سلول های قلبی در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال های آزاد پرداخته و باعث افزایش سلامتی قلب شوند

چگونه خرما برای ریزش مو مفید است؟

خرما با داشتن موارد زیر می تواند در کاهش ریزش مو مفید باشد

  • آهن: آهن یک ماده معدنی ضروری در بدن است که کمبود آن شایع بوده و برای رشد مو نیز استفاده میشود. کمبود آهن می تواند باعث ریزش مو شود.
  • روی: روی یک ماده معدنی ضروری دیگر است که برای رشد مو در بدن استفاده میشود. کمبود روی نیز می تواند باعث ریزش مو شود.
  • پروتئین: پروتئین برای رشد و ترمیم بافت ها، از جمله مو، ضروری است.
  • آنتی اکسیدان ها: آنتی اکسیدان ها می توانند به محافظت از سلول های فولیکول مو در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک کنند.

چگونه خرما برای درمان اسهال مفید است ؟

در مطالعه ای که در سال 2011 صورت گرفت، مشخص شد که مصرف روزانه 60 گرم خرما به مدت 4 هفته، باعث کاهش دفعات و شدت اسهال در کودکان مبتلا به اسهال می شود.

در مطالعه ای دیگر که در سال 2012 انجام گرفت مشخص شد که مصرف روزانه 100 گرم خرما به مدت 8 هفته، میتواند کاهش دفعات و شدت اسهال در بزرگسالان مبتلا به اسهال را به همراه داشته باشد.

همانطور که مطالب قبلی نیز به آن اشاره شد، فیبر می تواند به جذب آب در روده کمک کند و باعث سفت شدن مدفوع شود، پتاسیم می تواند به کاهش از دست دادن آب بدن در اثر اسهال کمک کند و قند می تواند به تامین انرژی مورد نیاز بدن در هنگام اسهال کمک کنند باشد. همه این موارد در خرما موجود بوده و به همین دلیل از آن برای درمان اسهال استفاده میشود.

نکته مهم :  چنانچه قصد خرید خرما را دارید پیشنهاد میشود قبل خرید حتما بلاگ “راهنمای خرید خرما “ را مطالعه فرمایید

چگونه خرما می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد؟

فیبر

به دلیل فیبر بالا، فیبر یک ماده مغذی است که برای سلامتی روده بزرگ ضروری است. فیبر به دفع سموم و مواد زائد از بدن کمک کرده و می تواند به کاهش التهاب در روده مفیده فایده باشد. خرما منبع خوبی از فیبر است. یک عدد خرما متوسط حاوی 2 گرم فیبر است.

آنتی اکسیدان ها

آنتی اکسیدان بالا که به محافظت از سلول ها در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد پرداخته و نمیگذارد رادیکال های آزاد به سلول های روده آسیب برسانند و باعث سرطان روده بزرگ شوند. خرما حاوی آنتی اکسیدان هایی مانند پلی فنول ها و کاروتنوئیدها است. این آنتی اکسیدان ها می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک کنند.

پتاسیم

قبل تر هم اشاره شد که برای سلامتی قلب و عروق ضروری است. پتاسیم به کاهش فشار خون کمک می کند و می تواند به کاهش التهاب در روده منجر شود. خرما منبع خوبی از پتاسیم است. یک عدد خرما متوسط حاوی 200 میلی گرم پتاسیم است. مصرف روزانه 4700 میلی گرم پتاسیم برای سلامتی قلب و عروق توصیه می شود.

چگونه خرما باعث باعث افزایش انرژی می شود؟

خرما به دلیل داشتن قندهای طبیعی مانند فروکتوز، گلوکز و ساکاروز می تواند باعث افزایش انرژی شود.( یک عدد خرما متوسط حاوی 6.8 گرم قند است )‌ این قندها به سرعت در بدن جذب شده و می توانند به تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک کنند. همچنین خرما حاوی مواد مغذی دیگری مانند فیبر، پتاسیم و روی است که می توانند به بهبود عملکرد بدن و افزایش انرژی کمک کنند.

چگونه از خرما از بواسیر  در زمان بارداری جلوگیری می کند ؟

بواسیر در دوران بارداری یک عارضه شایع است که می تواند باعث درد، خارش و خونریزی شده و مشکلاتی دیگر همچون عفونت مجاری خروجی و زگیل های تناسلی به همراه داشته باشد، عوامل مختلفی می توانند خطر ابتلا به بواسیر در دوران بارداری را افزایش دهند، از جمله:

  1. افزایش فشار بر رگ های مقعدی

2. تغییرات هورمونی

3. یبوست

وجود فیبر،‌ پتاسیم و آهن در خرما می تواند در این امر کمک کننده باشد. مطالعات نشان داده اند، مصرف روزانه 100 گرم خرما به مدت 8 هفته، باعث کاهش خطر ابتلا به بواسیر در زنان باردار می شود و همینطور در تحقیقی دیگر مشخص شد که مصرف روزانه 60 گرم خرما به مدت 4 هفته، باعث کاهش شدت علائم بواسیر در زنان باردار می شود.

چگونه خرما باعث سلامتی چشم ها می شود؟

خرما به دلیل منبع غذایی مواد مغذی زیر می تواند برای سلامتی چشم ها مفید باشد:

  • لوتئین و زآگزانتین: لوتئین و زآگزانتین آنتی‌اکسیدان هایی هستند که در شبکیه چشم یافت می شوند. این آنتی اکسیدان ها می توانند به محافظت از چشم ها در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک کنند.
  • ویتامین A : ویتامین A برای سلامتی چشم ها ضروری است. این ویتامین برای بینایی در نور کم مورد استفاده بدن قرار میگیرد و می تواند به محافظت از چشم ها در برابر دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن(AMD)( یک بیماری چشمی است که با بدتر شدن میدان دید مرکزی، این بیماری تشخیص داده میشود ) کمک کند.
  • ویتامین C: ویتامین C یک آنتی اکسیدان است که می تواند به محافظت از چشم ها در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک کند.
  • ویتامین E: ویتامین E نیز آنتی اکسیدانی است که برای محافظت از چشم ها در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد بدن استفاده میکند

خرما منبع خوبی از لوتئین و زآگزانتین است. یک عدد خرما متوسط حاوی 10 میکروگرم لوتئین و 5 میکروگرم زآگزانتین است. این دو آنتی‌اکسیدان به محافظت از شبکیه چشم در برابر آسیب ناشی از نور کمک می کنند. این آنتی اکسیدان ها همچنین می توانند به کاهش خطر ابتلا به AMD کمک کنند.

چگونه خرما به سلامتی دندان و دهان کمک می کند؟

خرما به دلیل داشتن مواد مغذی زیر می تواند برای سلامتی دندان و دهان مفید باشد:

فیبر به پاکسازی دندان ها و دهان کمک می کند، پتاسیم با کاهش التهاب در دهان می تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری لثه کمک کند،

روی برای سلامتی دندان ها و لثه ضروری است و به ترمیم بافت های آسیب دیده کمک می کند و باعث کاهش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری لثه میشود،‌ که همه این مواد را در خرما میتوان یافت.

از طرف دیگر در خرما مقادیر کمی فلوئور نیز یافت میشود، فلوئور به تقویت مینای دندان کمک می کند و به همین دلیل باعث کاهش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان میشود.

مطالعات نشان داده مصرف روزانه 100 گرم خرما به مدت 8 هفته، باعث کاهش پلاک و التهاب در دهان در افراد سالم و مصرف روزانه 60 گرم خرما به مدت 4 هفته، باعث کاهش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان در افراد مبتلا به دیابت می شود.

خرما چگونه باعث  تقویت سیستم

ایمنی بدن می شود

خرما با داشتن مقادیر زیاد ویتامین C، ویتامین A ، روی و سلنیوم ، که همگی منشا تولید سلول های ایمنی و آنتی بادی ها هستند در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند، همچنین اثرات آنتی‌اکسیدان ویتامین ها نیز این اثر را در بدن دو چندان میکند.

خرما چگونه باعث درمان کم خونی می شود

خرما منبع خوبی از آهن است. آهن برای تولید گلبول های قرمز سالم امری ضروری است. یک عدد خرما متوسط حاوی 0.4 میلی گرم آهن است. همچنین خرما منبع خوبی از اسید فولیک است. اسید فولیک برای تولید گلبول های قرمز به همراه آهن در بدن مورد استفاده قرار میگیرند و کمبود هر کدام از آنها کم خونی را در بدن ایجاد میکند. یک عدد خرما متوسط حاوی 5 میکروگرم اسید فولیک است.

مطالعات متعددی نشان داده اند که مصرف خرما می تواند به درمان کم خونی کمک کند مانند مطالعه ای که در سال  در 2017 آمریکا صورت گرفت و مشخص شد که مصرف روزانه 100 گرم خرما به مدت 8 هفته، باعث افزایش سطح هموگلوبین در افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن می شود.

این مطالعه به خوبی نشان می دهد که مصرف خرما به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، می تواند به درمان کم خونی کمک کند.

انرژی موجود در خرما

نکته خیلی مهم : تمام ارزش غذایی های ذکر شده برای خرما (کلسیم ، ویتامین ها ، فسفر، سدیم ، فیبر، آهن و ….) برای انواع خرما ها متفاوت است ممکن است خرمایی یک یا چند تا از این خواص را نداشته باشد و در خرمای دیگر خواص دیگری باشد . اما در خرماهایی که در دنیا موجود است و ازمایش هایی که شده این خواص دیده شده است فقط میزان آنها فرق دارد . لطفا اگر هر خاصیت یا ارزش غذایی برایتان اهمیت دارد حتما به قسمت خرماها مراجعه کنید و ارزش غذایی هر خرما را دقیق تر عنوان شده است ملاحظه کنید .

در نهایت به خاطر داشته باشید خرما هرچند به عنوان منبع غذایی کامل و مقوی است اما زیاده روی در هر ماده غذایی خطر آفرین است،‌به خاطر داشته باشید با وجود اثرات مثبت زیاد خرما برای بحث درمان به صورت خودسر و به میزان نامشخص مصرف نشود که برای شما عزیزان مشکلاتی را به همراه داشته باشد.